Samen spelen, samen delen

Is het redelijk om van een kind te verwachten dat het zijn speelgoed deelt? Wist je dat je dit pas kan verwachten als een kind 6-7 jaar is?

Dagelijks hoor ik deze zin, zelfs tegen een dreumes wordt het gezegd. Een onmogelijke opdracht!

Een jong kind is egocentrisch en KAN zich nog niet verplaatsen in een ander kind. Wat het heeft om mee te spelen IS van hem/haar. Vanaf 2 jaar maak je een start met het benoemen. “Hey zij wil ook met die auto spelen, zie je dat? Ja toch, jij wil hem volgens mij ook graag”. Je richt hiermee de kinderen op elkaar en maakt ze bewust van de ander.
✅ dwing kinderen niet om te delen.
✅ benoem wat je ziet en hoort.
✅ zoek samen naar een oplossing.

PAS VANAF 6/7 JAAR KAN EEN KIND ECHT DELEN❕

Je moet als kind kunnen begrijpen dat het kind waarmee je samen speelt de wereld anders ziet dan jij. Om samen te kunnen spelen moet je kunnen spelen met regels. Je moet begrijpen wat regels zijn en hoe je je hieraan kunt houden. Je moet je frustratie en impulsen onder controle kunnen houden.

✅ begeleid kinderen leeftijd adequaat richting samenspel. Het kost tijd en ontwikkeling ❤️

Hoe? Dit is wat je gemiddeld mag verwachten…

2-3 jaar: Af en toe delen in een vertrouwde & veilige situatie.
3-4 jaar: Als ik je heel aardig vind wil ik soms delen.
4-5 jaar: Je kan steeds meer afspraken met me maken.
5-6 jaar: Samenspelen met meerdere kinderen gaat steeds beter.
6-7 jaar: Ik kan me steeds beter verplaatsen in een ander en beter delen.

Zorg dat je meer van het zelfde speel materiaal hebt wanneer je met het jonge kind te maken hebt. Begeleidt ze bij deze fase en besef je dat ook dit een vaardigheid is die kinderen oefenen.

En misschien leren we het wel eigenlijk helemaal nooit. Want deel jij jouw telefoon met een ander? Hoe voelt het als iemand ineens aan jouw werkplek zit? Of jouw favoriete koffie kopje heeft? We vinden het als mens heel fijn om dingen, plekken en materialen voor onszelf te hebben. Waarom moeten kinderen dan delen?